Dit jaar september bestaat onze vereniging 100 jaar. Zaterdagmiddag 7 januari konden we dat al vieren tijdens de aftrap van het jubileumjaar in het Leerdamse Stadspodium GO. Met een quiz, een speech, een hapje & een drankje en de première van de jubileumfilm werd de aftrap gegeven aan het jubileumjaar. Maar ook door het aansnijden van de feesttaart mét feestlogo door het oudste en het jongste lid van de vereniging. Tijdens deze middag werd ook teruggeblikt op de wijziging van bezetting.

Eind 2021 heeft Showkorps De Bazuin namelijk het besluit genomen om zonder jachthoorns verder te gaan. Al jaren kent men het Showkorps van De Bazuin binnen Leerdam en ver daarbuiten door de jachthoorns. De laatste jaren liep De Bazuin steeds vaker tegen de beperkingen van dat mooie en unieke instrument aan. Nieuwe muziek werd bijna niet meer geschreven en daarnaast hield het de muzikale ontwikkeling van de vereniging als geheel uiteindelijk ook tegen. Daarom heeft de vereniging ruim een jaar geleden gekozen voor deze nieuwe stap. De muzikale mogelijkheden worden daarmee een stuk groter, dat ook beter past bij de goed opgeleide muzikanten. Al is de belangrijke uitdaging om ondanks deze verandering een uniek Bazuin-geluid te blijven houden. Deze nieuwe stap maakt de vereniging onder leiding van de muzikale leiding, bestaande uit Marcus Kerpershoek en Raymond Starmans. Daarnaast gaan zij ook aan de slag met het ontwikkelen en vernieuwen van de vereniging in zijn algemeen.

Sinds De Bazuin deze weg is ingeslagen is ook de weg vrijgemaakt voor het uitbreiden van ons instrumentarium. Aan de huidige bezetting kunnen bijvoorbeeld nu ook trombones of saxofoons worden toegevoegd. Dus voel je welkom om eens wat anders te proberen als je al een instrument bespeelt en kom een keer meelopen tijdens een repetitie!

Via de social mediakanalen van De Bazuin is al meer bekend gemaakt over het jubileumprogramma voor dit jaar. Maar voor het gemak zijn de meest in het oog springende activiteiten op een rijtje gezet:

  • 11 februari, een slagwerk workshop onder leiding van slagwerkgoeroe Dennis Smits voor leden en geïnteresseerde slagwerkers van buiten de vereniging.
  • 11 maart, een talentenshow onder de titel Bazuin’s Got Talent. Voor alle leden, jong en oud, een superleuke activiteit om je te laten zien en horen! Ook oud-leden zijn van harte welkom om mee te doen.
  • 16 september, een jubileumtaptoe op het Leerdamse Glaspark. De deelnemende korpsen zullen vanaf het voorjaar bekend worden gemaakt.
  • 30 september, de jaarlijkse Bazuin Experience, waar geïnteresseerden kennis kunnen maken met muziek maken bij De Bazuin.
  • 18 november, 2 gastverenigingen zullen een uniek concert geven in de Grote Kerk in Leerdam.

Daarnaast zullen de leden van De Bazuin uiteraard present zijn op tal van evenementen binnen en buiten Leerdam. Voor leden zijn er daarnaast een aantal (interne) activiteiten in het kader van het jubileum.